Objektivní recenze na české restaurace očima nezávislého strávníka. Skvělé gurmánské, ale i hororové zážitky české gastronomie...

čtvrtek 21. února 2013

Restaurace Fellini

Nově otevřená restaurace uprostřed novostaveb na pražském Zličíně slibuje kuchyni z pečlivě vybraných a čerstvých surovin, především středomořského typu. Podnik vznikl v přízemí novostavby, v areálu Metropole (leží přímo přes ulici od Metropole Zličín). Jestli se sem vypravíte, radši jukněte do mapy.
Restaurant Fellini si vzal poněkud velké sousto. Ačkoliv se samotnou restaurací, jídlem i nápoji nemám sebemenší problém, jeho zaměření, cenové rozpětí a filosofie do zličínského prostředí jaksi nesedí. Nemám nic proti kvalitní kuchyni, profesionální obsluze ani luxusnějšímu vzezření (ještěabyjo!), ale pochybuji, že tento koncept se do zdejšího prostředí trefil. Pokud mohu reprodukovat názory místních: Na Zličíně zoufale chybí pořádná, kvalitní restaurace/hospoda/bar. Fellini díru tak trochu zalepil, ale dokud se bude tvářit jako základna pro pár podnájemníků(majitelů?) a lidé sem budou chodit tak maximálně na drinka, díru do světa neudělá(z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to docela škoda, protože jídlo ve Fellini  umí). Pokud by podnik slevil z luxusního image, zútulnil interiér a nastavil přiměřený poměr jídlo-cena, čepoval nejlepší pivo v okolí, určitě by nalákal ty správné hosty, o které stojí. Ok, tohle byla moje rozhořčená úvaha o tom, jak by to fungovalo líp a teď konečně k samotné recenzi...
Prostředí
Co se týče prostředí, hlavní bylo řečeno. Interiér působí trochu neosobně, leč čistě a moderně, ke zútulnění by stačilo ho asi zaplnit hosty. Zatím jsem jich tam moc neviděla.
 Menu
Hlavní chody se pohybují od 135,- Kč (špagety Aglio Olio) do 395,- (svíčková). Speciální nabídka, která se často mění jakbysmet. Fellini se specializuje na středomořskou kuchyni, najdete tu pastu, ryby, mořský potvory, ale i maso a pizzu. Menu je přehledné a na nic si nehraje.Vše je prý čerstvé a kvalitní a já nemohu jinak než souhlasit.
 Jídlo
Restaurace nabízí tři polévky (65-69,-)a všechny jsme vyzkoušeli. Fazolovou, tomatovou a Minestrone.
 Fazolová
 Minestrone
 Tomatová...všechny byly jedním slovem: Báječné!
Pečené koleno (189,-). Ochutnávač číslo 2. se vyjádřil, že ještě nikdy nesnědl celé koleno s takovou chutí. Křen a hořčice s hořčičnými semínky, domácí pečivo.
 Salát s tuňákem (188,-), ale ne s tuňákem z pixly, ale s kousky opravdického!!! grilovaného tuňáka!!!Very nice and beautiful! a ty olivky, hééém...
 Pizzu jsme vyzkoušeli spíš ze zvědavosti a nebyli jsme vůbec zklamaní. Kvalitní suroviny rovná se kvalitní pizza (za přiměřený peníz! Quattro Stagioni 145,-), takže jestli budete mít chuť na pizzu a budete se nacházet v okolí Metropole Zličín, raději na ní zajděte sem než SEM)
Nápoje
Vína jsme zatím nezkoušeli, pili jsme Plzeň a je na ní docela znát, že se tu moc netočí..škoda.
Servis
Profi, příjemný, bezchybný. Možná, že se tam klucí trochu nuděj, nemuseli by mi odnášet talíř ještě než položím ubrousek na prázdný talíř. 
Toalety
Čisté, moderní, i když bych uvítala kabinky zděné a ne obchodákové kóje. Hezké luxusní zařízení.
Závěrem:
Odprostím-li se od svého názoru, jaká a která hospoda by tady líp fungovala(kohotozajímáco), musím přiznat, že takové hezké posvícení jsem před návštěvou Fellini ani nečekala. Necháte tady sice víc peněz než obvykle, ale určitě to za to stojí. Na jídle si opravdu pochutnáte, necháte se zase jednou trochu obskakovat a budete odcházet s příjemným pocitem. Jo a ještě jsem zapomněla dodat, že každej pátek a sobotu si u jídla můžete vychutnat živou hudbu (piano). Tak to budu muset do Fellini jít znova...peněženko neplač, však si na to zase vyděláš!

úterý 12. února 2013

Hospoda Lucerna

Lucernu v pražské Vodičkově ulici snad nemusím představovat. 
O Hospodě v Lucerně však spousta lidí nemá ani páru...
foto: allpraha.cz
Prostředí
Vlez je docela nenápadný (já osobně jsem ho roky míjela bez povšimnutí), sejdete o patro níž a ocitnete se v útulné a originálně zařízené hospodě. Když budete mít trochu štěstí narazíte zde na známé umělce...hudebníky, režiséry...jste přece v Lucerně! Pokud se rozhodnete hospodu navštívit v nejfrekventovanější časy (večery, pátky), neváhejte si zařídit rezervaci anebo doražte před šestou večerní. Jinak si nesednete.
foto web restaurace
Menu
Menu je jednoduché, krátké, od všeho něco málo. Ceny se pohybují od 150,- do 199,- Kč za pokrm bez přílohy (35,-), Mladý býček jako nejdražší jídlo vás vyjde na 330,- . Polední jídlo na stopadesáti končí. Vyberete si mezi hospodskou klasikou: guláš, nakl. hermelín, ale i steaky a saláty.
 Jídlo
Vepřové výpečky s kysaným zelím a bramborové knedlíky podávené v pánvi: 159 Kč. Výpečky výborné, kysané zelí chutnalo báječně... Jen se nám to tady na té pánvi trochu tísnilo...
Dvousetgramový hovězí hamburger dle původního Old School Style receptu podávaný s hranolkami a česnekovou omáčkou 195,-: 
čerstvý křupavý salátek, kus masa, slanina, okurky, prohřátá a křupavá houska, tak akorát klouzadel (hořčice atp.). Sice sem tam z burgru něco ukáplo, ale pořád se dal ještě sníst jakštakš inteligentně. Hamburger byl krásně ovoněný grilem. Tuhle záležitost doporučuju vyzkoušet!
 Nápoje
Protože byl pátek večer, dali jsme si Plzeň. V pátek večer byla Plzeň vyšeptalá jak hlasivky po metalovém koncertu. Druhý kousek nebyl o nic lepší. Přitom si docela živě pamatuju, že jsem tu onehdá měla docela fajn pivo. Máte jinou zkušenost? Po druhém kousku jsme radši změnili lokál...
foto: hele.cz
Servis
Pohotový, příjemný a milý.

Toalety
Toalety na heslo(ne fakt si nedělám prdel :), které naleznete na cedulce u východu z místnosti. To pak zadáte u dveří. Po pátém pivu se vám ale za těch pár kroků možná vykouří z hlavy a budete chodit sem tam sem tam... :) Jinak teda čisté a vše na svém místě...

Závěrem:
Z piva jsem mírně v rozpacích a věřím, že se jednalo snad jen o nenadálé uklouznutí, protože jsme si na jídle opravdu pochutnali a byla by velká škoda, kdyby si hospoda s tak pěkným prostředím a fajn kuchyní kazila pověst špatným výčepem.

čtvrtek 7. února 2013

HomeCooking: Domácí PIZZA

Ne, že bych neměla zásobu recenzí, ale tak nějak nás v tý zimě baví víc vařit a experimentovat doma, když je na to pěkně čas. Na jaře nakopneme černého oře a objedeme všechny české zájezdní hostince :) Tentokrát jsme se vrhli na přípravu domácí pizzy...
 Nevybírali jsme jednu určitou pizzu, ale zkombinovali jsme si svoji vlastní.
 Rajčatová omáčka dopadla na jedničku, i když byla spíš oranžová, za to můžou ty hnusný zimní rajčata...
 Pizza těsto jsme si koupili, ale příště určitě zkusíme i domácí (nemáme váleček :))
 Restovaná čerstvá zelenina na pizzu: žlutá paprika, řapíkáč, cibulka, pórek.
 Jak se vám líbí výsledek? Pizza byla báječná, víno také...prostíráme!
 Pečete si doma pizzu? Nějaký zajímavý nápad? 
Docela nás to totiž baví!